G-deittinetti — siis Goottideitti.netin oma blogi

Goottideitti.net

Kehonkieli paljastaa paljon

Kehonkieli on yksi tapa tulkita sosiaalisia tilanteita. Se on puhumisen lisäksi yksi niistä tavoista, joilla ihmiset voivat havaita toisen ihmisen mielenliikkeitä. Useimmat meistä osaavat tulkita kehonkielen yksityiskohtia luontevasti. Tässä kirjoituksessa esitellään muutamia aiheeseen liittyviä seikkoja, kuten henkilöiden välillä olevaa etäisyyttä, pään asentoa, katsetta ja peilaamista ja käsivarsia.

Suomessa ihmiset keskustellessaan toistensa kanssa pitävät luontevalta tuntuvan fyysisen etäisyyden toiseen henkilöön. Meillä on oma henkilökohtainen tilamme, jota haluamme kunnioitettavan ja pyrimme usein kunnioittamaan toisten tilaa. Kahden ihmisen välillä oleva etäisyys voi kieliä heidän suhteensa laadusta. Mitä lähempänä keskustelukumppani on, sitä luottavaisempi ja läheisempi sinulle on. Voit testata tätä esimerkiksi treffeillä ihastukseesi siirtymällä hieman lähemmäs häntä. Jos hän hetken kuluttua pyrkii pitämään aikaisemman etäisyyden sinuun, hän ei välttämättä ole valmis tai kiinnostunut tekemään lähempää tuttavuutta.

Pään kallistaminen voi olla merkki sympatian osoituksesta tai flirttailusta. Alaspäin luotu katse ja siten myös pään asento merkitsee alistuneisuutta tai halua salata jotain. Se voi johtua myös ujostelusta, hermostuneisuudesta tai epävarmuudesta. Joissain kulttuureissa se on osoitus kunnioituksesta.

Ylöspäin nostettu pää voi johtua joko halusta haastaa toinen, tai hämmästyksestä. Tämän pään asennon tulkitsemiseen vaikuttaa katse, sekä kulmakarvojen ja suupielten asento.

Sivulle kallistettu pää hymyn kera voi merkitä leikkimielistä keskustelua tai aitoa kiinnostusta hänen senhetkistä keskustelukumppaniaan kohtaan.

Silmiin katsominen voi paljastaa toisesta paljon. Jos silmiin katsottava henkilö välttää katsekontaktia tai kääntää katseen pois, hän voi olla hermostunut, valehtelee tai jokin häiritsee hänen keskittymistään. Toisaalta joissain kulttuureissa silmiin katsominen on osoitus epäkunnioituksesta. Laajentuneet pupillit voivat olla osoitus kiinnostuksesta, tosin jotkin lääkkeet voivat saada saman ilmiön aikaiseksi.

Peilaaminen tarkoittaa toisen asennon ja jopa kasvonilmeiden kopioimista. Tämä toisen apinoiminen voi hyvinkin tarkoittaa kiinnostusta. Sitä voi testata vaihtamalla välillä omaa asentoa ja seuraamalla, muuttaako myös seuralaisen asentonsa samanlaiseksi hetken kuluttua.

Joskus ihmiset laittavat käsivartensa ristiin tottumuksesta, mutta se voi olla merkki myös siitä, ettei hän aio olla vaikutuksille altis. Se on siis mahdollisesti osoitus epämukavasta tilanteesta ja siitä, että hän on hyvin varuillaan samalla pyrkien pitämään varuillaolon omana tietonaan. Henkilö voi haluta osoittaa auktoriteettiaan pitämällä käsivarsiaan ristittynä ja seisomalla jalat etäällä toisistaan.

Jalkojen liike ja niiden asento auttaa tulkitsemaan osaltaan henkilön mahdollisia mielenliikkeitä, tai ainakin senhetkistä mielentilaa. Jos seuralainen taputtaa jalallaan nopeasti jotakin esinettä tai maata, hän voi olla joko jostain syystä malttamaton, tuntea olonsa uhatuksi tai on innoissaan. Sama pätee jalkojen jatkuvaan liikehtimiseen. Tällainen levottomuus saattaa yhtä hyvin johtua tarkkaavaisuushäiriöstä.

Rakastuminen ja parisuhteessa oleminen ovat kaksi eri asiaa. — Keanu Reeves

Mielipiteet

acidbeaver 02. päivä joulukuuta 2015

Sinänsä peruspsykologisia asioita. Silmiin katsominen on suomalaisessa kulttuurissa vähän niin ja näin. Liioiteltu silmiin tuijottaminen on joskus feikkaamista, joskus vilpitön luulo, että niin pitää tehdä. Joskus tästä ruumiinkielen lukemisesta käytetään termiä kemia.

Yleisemmin ottaen näiden asioiden tietoinen tarkkailu ja myös tietoinen näyttely ovat haitallisia. Ihminen tulkitsee ruumiinkieltä parhaiten taustaprosessina, siis piilotajuisesti. Tiedostettuna käyttäytymisenä tarkkailu (toisen tai itsen eleiden) voi tehdä tilanteista vaivaannuttavia. Kannattaa olla oma itsensä.

Olen tavannut paljon ihmisiä netin kautta. Kirjoittamisella voidaan luoda pohjatunnelma, mutta vasta irl tapaaminen kertoo totuuden. Toki kirjoituksen “rivien välit” voivat kertoa asioita. Tekstin tulkitseminen on kovin virhealtista ja paljon vaativampaa kuin kuin luonnollinen tapaaminen.

Koska itse kärsin sosiaalisesta fobiasta, on netin kautta tapahtuva alkusoitto ollut avuksi. Kuitenkin mielestäni kannattaa tavata riittävän pian. Vuoden kirjoittelu ja muutama kuva luo toisesta kuvan, joka vastaa yhä huonommin todellisuutta. Olen useasti sopinut mikä on tapaamisen alku fyysisesti, lievittääkseni ahdistusta ja välttääkseni mokaamista sinä ensimmäisenä sekuntina, kun ei vielä ole ehtinyt mukaan toisen ruumiinkieleen. Mitä on sovittu, vaihtelee täysin yksilön mukaan. Kätellään, halataan, joskus jopa suudellaan ennen puheita. Oma luonteva tapa on halata, jää sulaa ja juttelu alkaa luontevasti. Sopiminen on ollut toimiva konsepti, sillä vaikka tuo halaaminen on itselle luontaista, niin jos se ei toiselle sitä ole, se voi tuntua hyökkäykseltä. Mitään sen pidemmälle ei teksteissä toki kannata suunnitella. Siitä tapaamisesta tutustuminen vasta alkaa. Kirjoituspohjan määrä on sekin hyvin yksilöllistä.

Ilmeisesti nettiväijyjiä on, mutta luulisin että varoittelu saa osuuden näyttämään todellista paljon suuremmalta. Baarissa umpihumalassa harkinta pettää useammin…

Pete 03. päivä joulukuuta 2015

Kiitos mukavasta ja pohdiskelevasta kommentistasi, acidbeaver. Jos sille voisi antaa pisteet kuten tälle kehonkielestä kertovalle kirjoitukselle, saisit 5/5. :-)

Kommentoitaessa julkaisua Kehonkieli paljastaa paljon sekä Nimi että Mielipide ovat vaadittuja tietoja. Sähköpostiosoitetta ei ole pakko laittaa.

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleita

Cosmopolitanin ohjeita naisille

Tyttöjen lehti Cosmopolitan on vuodesta toiseen jakanut tiedonjanoisille tytteleille parisuhdevinkkejä ja niksejä kuinka elää onnellisesti. Tässä on muutamia Cosmopolitan-lehdessä esitettyjä asioita naisille, joiden perusteella voi päätellä onko mi…

Kuinka selviytyä raastavasta yksinäisyydestä

Yksinäisyyden tunne voi johtua ystävien puuttumisesta tai vähäisyydestä, vaikeudesta muodostaa läheisiä ihmissuhteita muiden kanssa tai jostain muusta syystä. Tässä on eräitä temppuja, joilla yksinäisyyden voi hetkeksi sivuuttaa. Neuvoissa kerrotaa…

Ravintolassa syöminen ja treffit

Spagetti ja kastike näyttää lautasella houkuttelevalta, herkulliselta, mutta sen haarukoiminen suuhun voi olla sottaista. Ruokaileminen ihastuksen seurassa voi olla nolostuttava kokemus. Kiusalliset tilanteet ruokailun aikana voi välttää, tai ainak…

Saitko rukkaset?

Pakkien saaminen missä tahansa asiassa voi masentaa ja saada sydämen jyskyttämään tuhatta ja sataa. Pakkien saaminen romanttisen elämän saralla voi olla kova kolaus, mutta sen ei tulisi olla niin vakava asia, että elämänilo katoaisi tyystin. Me ihm…